Около 36 хиляди жители на Донбас вече са пристигнали в Ростовска област, след като властите на непризнатите Донецка и Луганска народни републики организираха евакуирането на граждани на територията на Руската федерация, заяви Виктор Водолацки, първи заместник-председател на комисията на Държавната дума по въпросите на ОНД, Евразийска интеграция и отношения със сънародниците, цитиран от TACC.

По последни данни в 26 от 85 региона на страната са готови за приемане на бежанци от отцепилите се райони от Източна Украйна. В същото време вече няма да е възможно да се пътува от Русия за Донбас - всички контролно-пропускателни пунктове в Ростовска област работят само за влизане в страната. ТАСС събра основното, което се знае за евакуацията на жителите на контролираните от сепаратистите региони.

Евакуацията, обявена в Донецк и Луганск в петък, продължава денонощно. До събота на обяд според Водолацки, в Ростовска област са пристигнали 36 000 души, докато шест часа по-рано броят на хората, пристигнали от територията на ДНР, е бил едва 3100.

Предвижда се извеждането на около 700 хиляди души само от т. нар. Донецка народна република - това съобщи по-рано Министерството на извънредните ситуации на непризнатата република.

Повече от 280 центъра за временно настаняване вече са готови да приемат евакуирани в Русия, където на хората ще бъдат осигурени топла храна, топла вода и възможност за лична хигиена и пране, както и комуникации и интернет. Според Водолацки в момента се създават условия за престой на бежанците за поне две седмици.

Вече 26 от 85 руски региона са заявили готовност да приемат хора от Донбас, каза временно изпълняващият длъжността ръководител на Министерството на извънредните ситуации на Русия Александър Чуприян. Руските железници са готови да изпратят влакове до Ростовска област за транспортиране на бежанци до други региони.

В същото време ръководителят на "Роспотребнадзор" Анна Попова предложи да не се изпращат жители на народните републики в Краснодарския и Ставрополския край във връзка с предстоящия сезон на отпуските.

В събота евакуираните лица ще започнат да получават еднократна помощ в размер на 10 000 рубли (222 лв) на човек, която руският президент Владимир Путин инструктира да се предостави в петък. Според властите няма проблеми с организацията на плащанията.

Изострянето на ситуацията в Донбас и обявената от властите на Донецк и Луганск евакуация на жителите предизвика тревога в западните страни.

.

Вашингтон смята, че евакуацията е прикритие за руската "инвазия" в Украйна, решението за която според американския президент Джо Байдън вече е взето. В същото време той повтори, че САЩ не възнамеряват да изпращат военни на украинска територия и че "не е твърде късно да се намали напрежението и страните да се върнат на масата за преговори“.

В петък вечерта лидерите на Съединените щати, Европейския съюз и НАТО проведоха телефонен разговор, като отново призоваха за незабавна деескалация на ситуацията около Украйна "на фона на тревожните съобщения“.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза, че евентуална война би била катастрофа и изрази надежда за продължаване на контактите между световните лидери относно Украйна. В момента е известно, че в неделя, 20 февруари, руският президент Владимир Путин трябва да проведе телефонен разговор с френския президент Еманюел Макрон, а украинският президент Владимир Зеленски ще се срещне в събота с британския премиер Борис Джонсън, германския канцлер Олаф Шолц и вицепрезидента на САЩ Камала Харис в Мюнхен.

Превод и редакция: Юлиян Марков