Полската окръжна прокуратура в град Бялисток образува наказателно дело срещу военнослужещия, който избяга в Беларус и планира да го обяви за издирване. Това съобщи в събота Полската агенция по печата, цитирана от TACC.

Войникът е обвинен в дезертьорство в чужбина. Заплашва го от една до десет години затвор.

Според заместник-прокурора по военните въпроси в Бялисток Радослав Вишенко се води предварително разследване. "В жилището на войника са проведени мероприятия, иззети са носители на данни. Те ще бъдат обект на проучване, за да се установи дали е планирал това предварително, или става дума за спонтанно действие", каза прокурорът.

На въпрос за евентуална заповед за арест, той каза, че прокуратурата не изключва възможността да внесе искане за временен арест, което да предшества издаването на такава заповед. Вишенко подчерта, че преди да се вземе решение за евентуален временен арест, съдът трябва да разполага с представените от следователите доказателства, въз основа на които може да вземе такова решение.

В петък Държавният граничен комитет (ДГК) на Беларус съобщи, че на 16 декември близо до границата е спрян мъж, роден през 1996 г. Той е заяви, че е военнослужещ от 11-ти Мазурски артилерийски полк от 16-та Поморска механизирана дивизия "Крал Казимир“, части от която са прехвърлени за осигуряване на охраната на границата с Беларус по време на извънредното положение в граничните райони на Полша. Във връзка с несъгласието с политиката, провеждана от Полша по отношение на миграционната криза и практиката на нечовешко отношение към бежанците, военнослужещият е поискал политическо убежище в Беларус, отбелязва ДГК.

В разговор с беларуските медии избягалият войник разкритикува полските власти. По-специално той каза пред телевизионния канал "Беларус-1“, че в негово присъствие военните са убили двама доброволци на границата.

Полските въоръжени сили в петък потвърдиха изчезването на техния войник на източната граница на страната, но първоначално отрекоха вероятността да е избягал в Беларус. По-късно оперативният командир на видовете войски на полските въоръжени сили генерал Томаш Петровски каза, че Варшава ще се стреми да гарантира, че избягалият в Беларус войник ще отговаря за дезертьорство.

Превод и редакция: Юлиян Марков