Естеството на повредата на газопровода в Луганск говори за действията на украинските диверсионно-разузнавателни групи. Това съобщи Центърът за връзки с обществеността на Министерството на вътрешните работи на непризнатата Луганската народна република (ЛНР), цитирано от TACC.

"Въз основа на откритите предмети и естеството на повредите по тръбите е установено, че те са образувани в резултат на експлозиите на четири взривни устройства със силен взривен заряд с тегло от 400 до 800 грама в тротилов еквивалент всяко от тях, конструктивно обединени с общ детонатор, което дава основание да се вярва за работата на диверсионните групи от Украйна“, се казва в съобщението.

Ведомството работи по установяване на лицата, замесени в извършването на тези саботажни действия се казва в съобщението

В нощта на 19 февруари две експлозии избухнаха по протежението на газопровод в Луганск, след което избухнаха силни пожари. Първата експлозия е станала около 00:10 часа в района на улиците "Фрунзе" и "2-ра Беломорская" в близост до Малая Вергунка, а втората - в 00:40 часа на улица "Веселогоровская" в квартал Каменнобродски.

Ситуацията на линията на съприкосновение в Източна Украйна ескалира в четвъртък сутринта. Сепаратистите съобщиха за най-интензивния обстрел от сtрана на Украйна през последните месеци. Те са нанесли щети на редица граждански инфраструктурни обекти. В петък ръководителите на двете непризнати републики Леонид Пасечник и Денис Пушилин във връзка с нарастващата заплаха от военни действия обявиха евакуацията на жителите на т. нар. републики в Русия. В събота бе обявена всеобща мобилизация в контролираните от сепаратистите райони на Украйна.

Превод и редакция: Юлиян Марков