В Индонезия започнаха първите в историята военноморски учения на Русия и Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН). Това съобщи кореспондент на ТАСС в Постоянното представителство на Руската федерация в организацията.

На церемонията по откриването присъстваха постоянният представител на Русия в АСЕАН Александър Иванов и посланикът на Русия в страната Людмила Воробьова. "Тези учения са за мира, стабилността и просперитета в региона. Отваряме нова страница в нашето стратегическо партньорство“, подчерта Иванов.

От своя страна командирът на 1-ви флот на индонезийските военноморски сили контраадмирал Абдул Расийд заяви, че маневрите "ще подобрят взаимодействието и взаимното разбиране на руските и военните на АСЕАН, както и ще укрепят приятелството между тях“.

Военноморските учения Русия-АСЕАН ще продължат до 3 декември в териториалните води на Индонезия в района на Северна Суматра. От руска страна в тях участва плавателният съд "Адмирал Пантелеев“. Упражненията са разделени на две фази – виртуална и морска.

На 28 октомври във виртуален формат се проведе четвъртата среща на върха Русия-АСЕАН. Срещата беше насочена към 30-годишнината от установяване на отношенията между Руската федерация и асоциацията, която се отбелязва тази година. В рамките й бяха приети редица документи, насочени към по-нататъшно развитие на стратегическото партньорство. Лидерите одобриха решението за провеждане на първите в историята военноморски учения на Руската федерация и АСЕАН, припомня агенцията.

Превод и редакция: Тереза Герова