Ситуацията в Донбас предизвика голяма загриженост през последните часове, каза френският президент Еманюел Макрон на пресконференция след срещата на върха ЕС-Африкански съюз в Брюксел в петък, предава TACC.

"Ситуацията в Донбас през последните часове предизвика изключително безпокойство. Вече има много жертви. Мисля за семействата им", каза Макрон, чиято реч бе разпространена в "Туитър" от Елисейския дворец. "Бяха регистрирани множество нарушения на режима на прекратяване на огъня. Тези нарушения трябва да бъдат прекратени. Доскоро това се спазваше от страните", каза френският лидер. Според него наблюдателите на ОССЕ "трябва да оценят последните развития".

"В следващите часове ще има тясна координация между Европа и САЩ. Въз основа на резултатите от тези консултации ние, както обикновено, ще дадем отговор", каза Макрон. "От своя страна смятам, че е необходимо да останем спокойни, да останем единни. Това искаме“, каза френският лидер. Той отбеляза, че "необходимо е да се работи с постоянство и прецизност, за да се постигне стабилизация и след това деескалация в контакт с Русия“. "Необходимо е“, подчерта Макрон.

Франция чака потвърждението на Русия за изтеглянето на войските от границата с Украйна, каза президентът на Франция. "В момента нямаме потвърждение за изтеглянето на руските войски. Чух изявленията на руския президент Владимир Путин, приветствам тези изявления", каза Макрон. "Сега е важно тези изявления да бъдат потвърдени с действия."

Сегашното напрежение в Европа възникна не заради събитията около Украйна, а заради действията на Русия, каза в петък германският външен министър Аналена Бербок пред Мюнхенската конференция по сигурността.

"Днес има опасност от нова война в центъра на нашата Европа. Натрупването на руски войски е напълно неприемлива заплаха за Украйна, но също и за всички нас и за нашата мирна архитектура в Европа", каза тя в Мюнхен. "В това отношение тази криза не е криза около Украйна, това е криза около Русия“, каза Бербок.

"Призоваваме Русия незабавно да изтегли войските си. Първите сигнали бяха проблясък на надежда, но трябва да видим това на дело, защото руската заплаха все още е реална“, продължи тя.

Превод и редакция: Юлиян Марков