Разузнаването на Народната милиция на т. нар. Донецка народна република (ДНР) разполага с данни за движението на полкове от въоръжените сили на Украйна, които са въоръжени с ракетни комплекси С-300 и БУК-М1 в районите на летищата Киев, Харков и Черкаси, и следователно не се изключват провокации срещу пътнически самолети. Това съобщи във вторник заместник-началникът на Народната милиция на самопровъзгласилата се ДНР Едуард Басурин, цитиран от TACC.

"Нашето разузнаване регистрира движението на колони от подразделения на украинските зенитно-ракетни полкове, които са въоръжени с (ракетни) комплекси С-300 и БУК-М1, и са заели стартови позиции в районите на международните летища в градовете Киев, Харков. и Черкаси. Не изключваме планирана провокация срещу пътнически самолети", каза той.

Басурин добави, че "на този фон решението на редица държави да спрат въздушния трафик над територията на Украйна изглежда разумно и ще помогне да се избегнат човешки жертви и повторение на трагедията с катастрофата на граждански самолет (над Донбас)“.

Превод и редакция: Юлиян Марков