Унгария е отворена за сътрудничество с Русия за защита на християните в Близкия изток. Това каза в интервю за кореспондент на ТАСС първият заместник-държавен секретар на Министерството на външните работи и външноикономическите отношения на страната по въпросите на миграцията и Северна Америка Ференц Денч.

"Разбира се, ако Русия има намерения за сътрудничество, ние сме повече от отворени за това. <...> Миграцията е голям проблем“, увери той.

Денч обърна внимание на разликата в тълкуването на понятията "бежанец“ и "мигрант“. "Това е проблем. Хората понякога се събуждат сутрин и мислят къде е по-добре за тях, напускат държавата си на пребиваване. <...> Такива хора не могат да се считат за бежанци“, подчерта събеседникът на агенцията.

По-рано министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров заяви, че световната общност трябва да предприеме конкретни мерки за потискане на преследването на християните в Близкия изток и Северна Африка, необходимо е да се "надигне глас“ на международно ниво в полза на решаването на този проблем.

Превод и редакция: Тереза Герова