По данни на Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Руската федерация, на 9 декември в 09:12 ч. московско време (8:12 часа българско време) командният кораб "Донбас“ на ВМС на Украйна се е отделил от рейда на пристанището в Мариупол и се е придвижил в посока Керченския проток, предава TACC.

Украинската страна не е подала заявки за преминаване през Керч-Еникалския канал. В 13:45 ч. корабът на руската брегова охрана на ФСБ, придружаващ “Донбас", e предупредил за необходимостта от спазване на руското законодателство относно подаването на заявления за преминаване през Керченския проток. Но е бил получен отговор, че корабът не планира да го преминава. "Донбас“ се насочваше към Керченския проток и се намираше на 18 морски мили от протока и не е изпълнил искането за промяна на курса. Късно през нощта украинският кораб се е върнал по обратния курс.

Като "поредната провокация“ оцени действията на кораба на ВМС на Украйна "Донбас" в Азовско море говорителят на министерството на външните работи на Русия Мария Захарова, цитирана от TACC.

"Според мен това е очевидно. Това е поредната провокация. Просто не е само тя, не е единична, не е изолирана. Това е комплекс от провокативни действия, които се извършват около нашите граници", каза тя, коментирайки опита на украинскиq кораб да премине през Керч-Еникалскиq канал.

"Според мен всички вече разбраха всичко много отдавна, въз основа на изявленията на руските силови структури – отбеляза дипломатът. – Това, което видяхме вчера, беше поредната провокация в морето.

Превод и редакция: Юлиян Марков