Министърът на културата и информационната политика на Украйна Александър Ткаченко каза, че западните медии могат да действат като източник на дезинформация и обвини германското издание Bild в разпространение на фалшиви новини, предава TACC.

"Най-пресният пример е поредна статия в германския Bild, който вече публикува тъжна карта на "окупацията на Украйна“. Сега виждам нови ужасни истории за лагери за онези, които не са съгласни с политиката на (руския президент Владимир)] Путин . Това, разбира се, не е вярно", написа той. Министърът написа това в понеделник в своя канал в "Телеграм“.

Според него в момента, когато има много различни източници на информация, е трудно да се определи коя новина е вярна и коя е недостоверна. "Това се отнася не само за украински или руски, но и за чуждестранни медии. Те също могат да бъдат инструмент за влияние, източник на дезинформация", каза Ткаченко. Той ги призова да се използват официални източници за своите публикации, по-специално информации от кабинета на президента, Министерството на отбраната, Министерството на външните работи и Министерството на вътрешните работи, които уверяват, че Украйна е готова за всяко развитие на ситуацията , въпреки че мащабен конфликт се счита за малко вероятен.

На 5 февруари вестник Bild публикува статия, в която, позовавайки се на източници в неназовани специални служби, се казва, че Русия подготвя "инвазия" в Украйна за февруари-март. Твърди се, че там се планира да се създаде проруско марионетно правителство, да се избере нова "Народна Рада“ и дори да се създадат лагери за несъгласни жители на Украйна. Крайната цел на подобни действия на Москва, твърди изданието, е създаването на Съюзна държава на Русия, Беларус и Украйна. От руското посолство в Берлин заявиха пред самото издание, че това е "странна смесица от спекулации и слухове", която дипломатическата мисия няма да коментира по принцип.

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова в ефира на YouTube канала Soloviev Live, коментирайки публикацията в Bild на предполагаемия "план на Русия за завземане на Украйна“, заяви, че германското издание е преминало "всички възможни граници" на морала и етиката.

През декември 2021 г. Bild публикува "карта на окупацията" на Украйна от Русия. Според изданието се твърдеше, че Москва обмисля план за завземане на две трети от територията на Украйна, включително Киев.

Превод и редакция: Юлиян Марков