Участниците в преговорите с Иран във Виена стигнаха до общо разбиране по текста по въпросите за иранската ядрена програма. Това съобщи в петък високопоставен служител на Държавния департамент на специален брифинг, цитиран от TACC

"Вторият компонент на скромния напредък е фактът, че благодарение на дипломацията на ЕС сега, по-специално, имаме общо разбиране за това какъв ще бъде текстът, който може да послужи като основа за преговори по ядрените въпроси“ - каза той. Добре дошли. "

"Искам да бъда ясен: когато говорихме за ядрени въпроси, ние всъщност говорихме за дневния ред на дискусиите по ядрените въпроси“, добави говорителят на Държавния департамент. Той заяви, че акцентира върху това, за да може обществото да разбере "същността на прогреса“.

Седми кръг

Седмият кръг от преговорите за иранската ядрена сделка във Виена беше "по-добър, отколкото можеше да бъде, но по-лош, отколкото трябваше да бъде". Такава оценка даде представителят на Държавния департамент.

"Ако трябваше да направя равносметка на втората част на седмия кръг, който току-що приключи, тогава бих казал, че беше по-добре, отколкото можеше да бъде, но по-лошо, отколкото трябваше да бъде, което ни оставя в състояние на несигурност дали ще успеем да постигнем това, от което се нуждаем за краткото време, което ни остава“, каза служителят.

"Беше по-добре, отколкото можеше да бъде, защото имаше известен скромен напредък“, обясни говорителят на Държавния департамент. По-специално той отбеляза, че "благодарение на усилията на генералния директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси, както и с помощта на други, включително Русия, е постигнато споразумение, което ще позволи на МААЕ да инсталира нови камери (в съоръжението за сглобяване на центрофуги) в Кередж“. "Това е важна стъпка“, подчерта говорителят.

В същото време той отбеляза, че "всеки следващ ден е само допълнително доказателство за това колко контрапродуктивно беше решението на САЩ да се оттеглят от Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма (СВПД). "Това ни остави ядрена програма на Иран, която се оказа неограничена, получихме по-малко яснота и възможности за наблюдение“, призна говорителят на американското външнодипломатическо ведомство.

Следващият етап на преговорите

Държавният департамент смята, че следващият кръг от преговори във Виена за възстановяване на Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) по иранската ядрена програма може да започне преди края на годината, американската страна е готова за това.

Говорителят на Държавния департамент обясни, че иранската страна е поискала прекъсване на преговорите. "Иран реши, че трябва да си вземе почивка, новият координатор ще реши кога да извика всички обратно във Виена. Ние сме готови да се върнем [във Виена], но не беше нашият избор да напуснем [австрийската столица]".

Превод и редакция: Юлиян Марков