Ръководството на талибаните, които завзеха властта в Афганистан, издаде указ относно правата на жените. Документът беше разпространен в петък от Забихула Муджахид, заместник-министър на информацията и културата във временното талибанско правителство, на неговата страница в "Туитър“, предава TACC.

Както следва от указа, подписан от върховния лидер на талибаните Хайбатулла Ахундзада, "никой не може да принуди жената да се омъжи“. В него се подчертава, че жената е "свободен човек“, тя не може да бъде "(предмет на) примирие или прекратяване на вражда“ между мъжете.

Освен това талибаните конкретизираха правата на съпругата в случай на смърт на съпруга й. "След смъртта на съпруг, след ида (периодът, който жената трябва да изчака след развод или смъртта на съпруга си – ТАСС), никой не може да се ожени за вдовица насила, включително нейните роднини“, се казва в документа. Вдовицата има "фиксиран дял в имуществото на съпруга, децата, бащата и роднините си" и също има право на наследяване. Тя може самостоятелно да определи бъдещата си съдба и по-специално да се омъжи повторно, след като е получила зестра от новия си съпруг.

Указът също така гласи, че многоженците са длъжни да "предоставят (равни) права на всички (свои съпруги) в съответствие със законите на шериата“.

Превод и редакция: Юлиян Марков