Знамето на Европейския съюз, поставено преди дни под Триумфалната арка в Париж във връзка с началото на френското председателство на Европейския съюз, беше премахнато в неделя след критики от страна на редица политици. Както съобщава кореспондентът на ТАСС в Париж, към момента под Арката не е издигнато нито европейското, нито френското знаме.

Според политически анализатори националният флаг се вее под Триумфалната арка в най-важните случаи. Последният път, когато Франция председателстваше Европейския съюз през 2008 г., европейското знаме беше поставено до френското.

Издигането на знамето на ЕС под Триумфалната арка на 31 декември предизвика критики във френските политически кръгове. В събота депутатът, председател на Партията "Национално обединение“ Марин льо Пен изпрати жалба до Държавния съвет на републиката (Конституционния съд на страната) , като посочи недопустимостта на замяната на френското знаме с европейско. "Това е посегателство върху националния символ на страната ни“, каза тя. "Възмутена съм, че френското знаме е заменено с европейското знаме под Триумфалната арка, над гроба на Незнайния войн. Тази провокация обижда онези, които са се борили за Франция", каза тя в изявление.

Ръководителят на столичния район Ил дьо Франс Валери Пекрес, представляваща дясноцентристката партия на републиканците, на свой ред призова френския президент Еманюел Макрон да върне националния флаг на първоначалното му място. Решението беше критикувано и от лидера на друго дясно опозиционно движение Реконкиста Ерик Земмур, който, подобно на Льо Пен и Пекрес, е кандидат за президент на Франция на предстоящите избори през април.

Държавният секретар на френското външно министерство Клеман Бон подчерта в събота, че "тази инициатива е символична и временна" и се свързва с началото на френското председателство в ЕС. Той увери, че националният трикольор ще бъде върнат на първоначалното си място в следващите дни.

На 1 януари Франция пое председателството на Европейския съюз за шест месеца. По този повод Айфеловата кула и фасадата на Елисейския дворец бяха временно боядисани в синьо няколко часа преди полунощ.

Превод и редакция: Юлиян Марков