Сърбия отказва да се присъедини към антируските санкции, а също така отказва дори да разгледа възможността за експулсиране на руски дипломати от страната, въпреки натиска от чужбина. Това заяви в петък сръбският премиер Ана Бърнабич след среща в Москва с руския премиер Михаил Мишустин, цитирана от TACC.

"Потвърдих, че политиката (на отказ за налагане на санкции срещу Русия) ще продължи да се провежда от правителството. В този смисъл президентът (na Сърбия Александър) Вучич също е ясен, ние няма да се поддаваме на никакъв натиск в този смисъл. При всички случаи експулсирането на руски дипломати от Сърбия дори не се обмисля, това противоречи на всеки принцип на външната ни политика. Ние ще се стремим да укрепваме и развиваме това сътрудничество в съответствие с интересите на страната ни", каза Бърнабич пред сръбската агенция Tanjug.

"Както казах в речта си, Сърбия открито казва, че е на европейския път, но тази наша позиция по никакъв начин не застрашава отношенията ни с Руската федерация. Напротив, ние ще работим за укрепване на политическoто, икономическото и всякакво друго сътрудничество с Русия“, каза премиерът.

Външната политика на Сърбия предвижда присъединяване към Европейския съюз при поддържане на приятелски отношения с Москва и Пекин, както и развитие на връзки с Вашингтон. Белград възнамерява да запази военен неутралитет, като отказва да се присъедини към НАТО и други блокове. Тази позиция предизвиква възражения на Запад. На Сърбия многократно се дава да разбере, че европейската интеграция е възможна само ако са изпълнени две условия: признаване на независимостта на Косово и за прекратяване на приятелските отношения с Русия. През последните години Западът също все по-често отправя упреци към Сърбия за активното й сътрудничество с Китай, припомня ТАСС.

Превод и редакция: Юлиян Марков