Сръбските власти внимателно проучват възможността за връщане на задължителната военна служба в армията, заяви президентът на страната Александър Вучич след среща с военни в град Ниш, цитиран от TACC

Вучич отбеляза, че мнозинството от населението на страната подкрепя подобно решение. "Обмисляме възможността <...> (да въведем задължителна военна служба) или значително да увеличим заплатите за доброволна служба в армията, което да привлече допълнителни пет хиляди войници, което би било достатъчно. Избираме между тези два варианта. Но ние ще укрепим нашата армия, трябва да имаме още 5 хиляди войници годишно“, каза той.

Според президента все още няма окончателно решение, защото има много отворени въпроси. "Първо трябва да кажа, че би било добре за нашата армия, ако можем да го направим, но имаме много проблеми. За кой набор ще се отнася това? Ако вземем 2004-2005 г., ще бъде от 35 до 38 хил. новобранци годишно, а ние не можем да осигурим тези 35 хиляди, нито 30 хиляди, нито дори 20 хиляди В момента възможностите ни са на ниво 10 хил. души и кого ще освободим от тази служба и кого не? " — попита президентът.

"И колко ще им платим, въпреки че парите не са най-важният въпрос тук, но можем ли да обучим тези войници? Трябва да разберете колко проблеми се сблъсквате с това стратегическо решение. Но във всички части на сухопътните войски ще има значително увеличение на броя на оръжията, което означава, че ще трябва да имаме повече военен персонал, повече хора в армията, във връзка с което ще подобрим стандарта на живот на нашите офицери и войници“, подчерта сръбският лидер. .

По-рано министърът на отбраната Небойша Стефанович каза, че решението за връщане на задължителната военна служба ще бъде взето в Сърбия до края на годината.

Задължителната военна служба в армията беше отменена в Сърбия на 1 януари 2011 г., но през последните години в страната се заговори за възстановяване на задължителната военна служба. Както съобщиха от военното ведомство на републиката на 31 декември 2016 г., беше сформирана работна група на ниво Министерство на отбраната и въоръжените сили, която разгледа нови стратегически документи, включително връщането на задължителната военна служба. По това време това решение се основаваше на засиления натиск върху границите на страната във връзка с миграционната криза.

Превод и редакция: Юлиян Марков