Държавният глава на Франция Еманюел Макрон пристигна в Киев от Москва, където в понеделник проведе разговори с руския си колега Владимир Путин и обсъди, наред с други неща, ситуацията в Украйна, предава TACC.

Според местни медии след кацането си на летище "Бориспол“ Макрон се е отправил директно към Мариинския дворец, където ще се срещне с украинския президент Владимир Зеленски. Това е първото официално посещение на френски лидер в Украйна от 1998 г. насам, когато Жак Ширак бе на визита в страната. Заедно с Макрон в Киев пристигна и френският външен министър Жан-Ив льо Дриан.

По-рано френският лидер многократно говори за необходимостта от деескалация и дипломатическо решение на конфликта в Донбас. Според Макрон приоритет за него е намирането на политически изход от кризата.

На съвместна пресконференция с Путин френският президент обеща, че ще повдигне въпроса за изпълнението на Минските споразумения по време на дискусиите в Киев. Лидерът на Елисейския дворец на няколко пъти подчерта, че условията на този документ трябва да се спазват стриктно. В същото време напредъкът трябва да бъде консолидиран в рамките на Нормандския формат с участието на Русия, Украйна, Франция и Германия. Той също така обеща да предаде на украинския лидер основните точки от дискусията в Москва за гаранциите в областта на сигурността и стабилността в Европа. След разговор с украинския си колега Макрон възнамерява да направи нова размяна на мнения с Путин по телефона.

Превод и редакция: Тереза Герова