Руският външен министър Сергей Лавров ще обсъди европейската сигурност и разработването на законово фиксирани дългосрочни гаранции за сигурност по време на разговори в Москва на 10 февруари с британския външен министър Лиз Тръс, заяви на брифинг официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от TACC.

"Утре, 10 февруари, руският външен министър Сергей Лавров ще проведе разговори с британския външен министър Елизабет Тръс. Тя ще бъде на работно посещение в Москва. По време на срещата се планира да се обсъдят състоянието и перспективите на двустранните отношения, да се обменят мнения по актуални въпроси от международния и регионален дневен ред, с акцент, разбира се, върху темата за европейската сигурност и въпроса за разработване на дългосрочни и законово обезпечени гаранции за сигурността на страната ни“, каза дипломатът.

По-рано Министерството на външните работи съобщи, че Тръс лети за Москва на 9 февруари, за да се срещне с руския си колега и да обсъди дипломатическо решение на кризата около Украйна. В информацията се отбелязва също, че ръководителят на британската дипломатическа мисия възнамерява да посети Московския държавен университет по време на работното си пътуване.

За 11 февруари е насрочена среща между британския министър на отбраната Бен Уолъс и руския министър на отбраната Сергей Шойгу, съобщиха за ТАСС от британското посолство в Русия.

Превод и редакция: Юлиян Марков