Руският външен министър Сергей Лавров изрази надежда, че Москва и Лондон ще успеят да възстановят механизмите на двустранно сътрудничество и междуведомствени връзки, които бяха прекъснати, по неговите думи, "не по инициатива на Русия“, предава TACC.

Откривайки разговорите в Москва с британския външен министър Лиз Тръс в четвъртък, той отбеляза, че комуникацията между всеки два субекта на международния живот трябва да има добавена стойност и за двете страни и само в този случай ще има положителни резултати.

"Когато се прилагат подобни подходи, това веднага дава положителен резултат, пример за това е продължаващото изграждане на нашето търговско-икономическо и инвестиционно сътрудничество, разширяване на културните и хуманитарните връзки“, каза Лавров. "Надявам се, че, следвайки тези примери, ще можем да установим нормално взаимодействие и в други сфери на нашите отношения, ще можем да възстановим механизмите на двустранно сътрудничество, многобройните междуведомствени връзки, прекъснати отдавна и не по наша инициатива“.

Според Лавров отношенията между Русия и Обединеното кралство са на най-ниската си точка от много години.

"Офисът на (премиера на Обединеното кралство) Борис Джонсън обяви, че Вие и Вашият колега, министърът на отбраната (Бен Уолъс), ще пътувате до Русия, за да подобрите отношенията“, каза Лавров. "Ако това наистина е задача на нашите британски колеги , тогава ние, разбира се, ще отвърнем със същото, защото не можем да бъдем доволни от връзка, която вероятно е в най-ниската си точка от много години."

Превод и редакция: Юлиян Марков