Подразделения на въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в четвъртък в продължение на два часа са обстрелвали районите на девет населени места на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики. Това съобщават представителствата на серпаратистите в Съвместния център за контрол и координация на режима за прекратяване на огъня (СККК), предава TACC.

"За малко повече от два часа въоръжените сили на Украйна обстрелваха районите на девет населени места от ДНР и ЛНР. Изстреляни са около 160 боеприпаса с калибър над 12,7 мм", цитира съобщението Донецка новинарска агенция.

Отбелязва се, че обстрелът е извършен от 05:32 до 07:42 часа местно втреме(4:32 до 6:42 часа българско време). В засегнатата зона попаднаха районите на населените места Коминтерново, Октябър, Новоласпа, Петровское в Донецка област, както и Веселенко, Донецкий, Золоте-5, Нижнее Лозовое, Соколники в Луганска област. Използвани са минохвъргачки с калибър 120 мм и 82 мм (общо 67 мини), различни видове гранатомети (90 снаряда), стрелково оръжие, включително едрокалибрено.

Представителството на т.нар. ЛНР към Съвместния център за контрол и координация на прекратяването на огъня отбеляза, че части на украинските сили за сигурност продължават да обстрелват територията на републиката, използвайки едрокалибрени минохвъргачки. "Въоръжените сили на Украйна продължават грубо да нарушават прекратяването на огъня, използвайки тежки оръжия. Две нарушения на прекратяването на огъня са регистрирани от въоръжените сили на Украйна", се казва в "Телеграм" канала на мисията.

Засега няма информация за нанесените щети и за това дали има пострадали хора.

От своя страна Народната милиция на т.нар. ДНР отбеляза, че части на въоръжените сили на Украйна са нарушили примирието в четвъртък и те е трябвало да отвърнат на огъня. "Въоръжените сили на Украйна правят опити за разгръщане на активни военни действия. Украинската страна продължава да нарушава задълженията си за спазване на примирието. От началото на текущия ден украинските военни са нарушили прекратяването на огъня четири пъти. За да защитят цивилно население, нашите служители бяха принудени да отвърнат на огъня ...“, се казва в изявление в "Телеграм" канала на ведомството.

По информация на Народната милиция в момента се уточняват данните за цивилни жертви и щети по цивилна инфраструктура. "Фактите за нарушения бяха своевременно доведени до знанието на представителите на украинската страна в СККК. Призоваваме международните наблюдатели и ръководството на ОССЕ да регистрират поредния факт на грубо нарушаване на прекратяването на огъня от украинска страна, което целенасочено провокира възобновяването на бойните действия в Донбас“, се казва в изявлението.

Превод и редакция: Юлиян Марков