Министерството на търговията на САЩ добави Московския физико-технологичен институт (МФТИ) към своя списък с юридически лица, които според Вашингтон са "военни крайни потребители“ на някои стоки. Това следва от съобщението, публикувано в сряда в електронната база данни на Федералния регистър - сборник от документи на американското правителство, предава ТАСС.

"Московският физико-технически институт ще бъде включен в списъка на военните крайни потребители“, се казва в документа. Според Вашингтон решението е взето на базата на производството на "продукти за краен военен потребител“ от споменатата организация.

Организациите в списъка подлежат на по-строг режим за контрол на износа. Така че влизането в списъка предполага въвеждане на допълнителни лицензионни изисквания за износ и реекспорт на продукти към фигурантите в него. Освен това, както е посочено в документа, МФТИ ще бъде обект на "презумпция за отказ“ при разглеждане на заявления за лицензи за износ на артикули, които са под контрол от съображения за национална сигурност.

Освен това Министерството на търговията добави 27 организации и лица към списъка на тези, чиято дейност може да противоречи на интересите на националната сигурност и външната политика на САЩ. Физическите и юридическите лица в този списък също подлежат на затегнат режим за контрол на износа. Сред включените в списъка са 12 организации, базирани в КНР, една в Япония, една в Сингапур и 13 компании и лица от Пакистан. В списъка са добавени и компании от Япония и Сингапур, които са дъщерни дружества на базираната в КНР Corad Technology Limited.

Превод и редакция: Иван Христов