Съединените щати и Словакия подписаха споразумение за военно сътрудничество в четвъртък във Вашингтон, което дава на САЩ възможността да използват две въздушни бази, както и други военни съоръжения в Словакия, предава ТАСС.

Споразумението беше подписано от американска страна от държавния секретар Антъни Блинкен, като словашкият подпис под него поставиха министърът на отбраната Ярослав Наги и министърът на външните работи Иван Корчок.

"Подписахме подобни споразумения с много от нашите съюзници в НАТО, защото вярваме, че по-тясното сътрудничество в отбраната е в наши интереси, в интерес на нашите съюзници и в интересите на гарантирането на сигурността и стабилността в цяла Европа“, каза ръководителят на американската дипломация.

Блинкен увери, че споразумението не означава създаване на "истинско“ и постоянно присъствие на САЩ в тази страна. "То беше написано от Словакия и Съединените щати заедно като пълноправни, равноправни и суверенни партньори. <...> Нищо в днешното споразумение не предполага създаване на постоянни американски бази или истинско присъствие в Словакия. Споразумението напълно отговаря на принципите на суверенитета на Словакия и нейните закони“, заяви той.

Американските въоръжени сили, според клаузите на споразумението, ще могат да използват авиобазите Малацки-Кухиня (западна) и Слиач (централна), както и други военни съоръжения в Словакия. В замяна армията на републиката ще получи финансиране от САЩ. Засега говорим за 100 милиона долара.

Планът е силно критикуван от много политици и обществеността в Словакия. Лидерът на социалдемократите, бившият премиер Робърт Фицо е убеден, че единствената цел на споразумението е да доближи въоръжените сили на САЩ до руската граница. Междувременно Корчок увери на 12 януари, че без съгласието на Братислава американците няма да могат да създават свои собствени военни съоръжения и да прехвърлят военен персонал в републиката.

Превод и редакция: Иван Христов