Руският президент Владимир Путин проведе телефонни разговори в събота вечерта с държавните глави на Франция и САЩ Еманюел Макрон и Джо Байдън. Разговорите се проведоха по искане на Париж и Вашингтон, а основната им тема, както се очакваше, беше ситуацията около Украйна, предава TACC.



Руският лидер e напомнил на колегите си, че Западът не прави достатъчно, за да принуди Киев да спазва Минските споразумения, и е казал, че руската реакция на отговорите на САЩ и НАТО за гаранции за сигурност ще бъде представена скоро, съобщават от Кремъл.



В Париж след разговора са заявили, че не вярват, че Москва "подготвя офанзива“ срещу Украйна, а официален Вашингтон е останал на позициите си, че все още не им е ясно дали Русия планира да постигне целите си чрез дипломация или "чрез използване на сила“, обобщава ТАСС.



В този смисъл се изказва и помощникът на президента на Руската федерация Юрий Ушаков, обобщавайки разговора между руския лидер и Байдън. По думите му ескалацията около темата "нашествие" е била координирана, а "истерията току-що е достигнала връхната си точка". Именно тя е причината за американското искане за преговори между лидерите, въпреки факта, че американците "изкуствено раздуват истерията“, отбелязва Ушаков.



Говорителят на Елисейския дворец след разговора на Путин с Макрон е казал пред Reuters, че "от съдържанието на този разговор не следва, че Русия подготвя офанзива". Във Вашингтон на брифинг за журналисти са заявили, че не знаят дали Москва е готова да използва сила, но не виждат "фундаментални промени" в ситуацията около Украйна.



В същото време Байдън, според официално изявление на Белия дом, е казал на Путин, че Съединените щати, заедно със съюзници и партньори, в случай на "инвазия“, "ще реагират решително, което бързо ще доведе до тежки разходи за Русия“. Той също така е предупредил, че Вашингтон е готов както да следва дипломатическия път, така и "други сценарии“.



Путин в разговорите с Макрон и Байдън е подчертал липсата на западно влияние върху Киев, за да бъде принуден да спазва Минските споразумения.



В разговора с френския лидер, според пресслужбата на Кремъл, руският президент е отбелязал нежеланието на западните страни да насочат украинските власти в тази посока, което се е проявило по време на поредната неуспешна среща на политическите съветници на лидерите на в "Нормандския формат" в Берлин на 10 февруари. Путин е заявил на американския президент, че Западът не осъществява "необходимия натиск", за да гарантира, че Киев изпълнява задълженията си.



В същото време, ако в комюникето на Елисейския дворец се споменава обсъждането на "начини за гарантиране на изпълнението на Минските споразумения“, то тази тема не фигурира в изявленията на Белия дом.

Превод и редакция: Юлиян Марков