Антируските изявления се използват в Обединеното кралство, за да отклонят вниманието от кризата във вътрешнополитическата ситуация. Това заяви в понеделник руският посланик в Лондон Андрей Келин в ефира на телевизионния канал "Россия-24", цитиран от TACC.

"Една от тях е вътрешна причина, тъй като сега опозицията оказва голям натиск върху британския премиер. Всичко е свързано с миналогодишните скандали, партита, които се проведоха в разгара на пандемията“, каза дипломатът, говорейки за ситуацията с антируските действия в страната.

Келин подчерта, че е невъзможно да се подобрят отношенията между Великобритания и Русия със заплахи. "Наистина в неделя му проблесна на министър-председателя (на Великобритания), да изпрати двама министри, за да се опитат да подобрят отношенията. Но все още не виждам зрънцето на рационалността“, каза посланикът.

Според Келин възстановяването на нормалните отношения между Руската федерация и Великобритания в политическата и икономическата сфера е в интерес и на двете страни.

"Великобритания се опитва да играе независима външнополитическа роля на световната сцена. Това е сериозна, голяма държава с ядрени оръжия, една от най-големите икономики. Трябва да вземем предвид това. Възстановяването на нормалните отношения не само в икономическата, социалната и хуманитарната сфера, но и в политическата е в интерес и на двете страни“, каза той.

Говорейки за сътрудничеството между Русия и Великобритания, дипломатът отбеляза, че диалогът с Лондон "върви нормално навсякъде, с изключение на правителството". "Икономиката също върви добре, икономическите отношения и откриването на нови предприятия в Русия продължават без никаква подкрепа от британските власти. Британските министри на икономическото развитие и търговията не помогнаха по този въпрос", добави той.

"Чуваме от Великобритания призиви за възобновяване на политическия диалог и все пак се надяваме, че здравият разум ще надделее и ще се върнем към нормалната дискусия“, каза Келин.

Превод и редакция: Юлиян Марков