Преговорите на политическите съветници на лидерите от "Нормандския формат“ (Русия, Германия, Украйна, Франция) не доведоха до резултати, не беше възможно да се преодолеят различията по отношение на тълкуването на Минските споразумения. Това каза пред журналисти заместник-ръководителят на президентската администрация на Русия Дмитрий Козак след срещата, цитиран от TACC.

"За съжаление, почти девет часа преговори завършиха без видими, осезаеми резултати, изразени в документи. Опитахме се да постигнем съгласие по заключително изявление след нашите преговори, надграждайки предишната среща в Париж на 26 януари. Ние (тогава) се съгласихме, че " Нормандският формат "по всякакъв начин трябва да преодолее всички различия, които съществуват по отношение на тълкуването на Минските споразумения, тъй като "Нормандският формат“ е контролен механизъм по отношение на Минския преговорен процес в контактната група. Но не беше възможно днес да се преодолеят тези различия“, каза той.

Козак подчерта, че Украйна е показала непоклатима позиция, отказвайки да преодолее различията по въпросите на бъдещото следконфликтно урегулиране в Донбас. "На думи имахме общо разбиране с Германия и Франция за това как трябва да се развиват въпросите в политическата сфера, но позицията на Украйна е категорична. Те отказаха в този документ – проектоизявление, което беше предложено за разглеждане – дори да цитират Минските споразуменията относно това, че въпросите за бъдещия постконфликтен статут на тези територии трябва да бъдат разрешени в консултации и дискусии с представители на отделните региони (в Донбас). Това е ключово разногласие, за което Украйна отказа да се съгласи", заяви зам.-ръководителят на президентската администрацията на Руската федерация.

Според него страните на срещата "до последно са се опитвали да намерят различни компромисни формулировки". "В тези формулировки трябваше да се правят цитати, дори предложихме да ги поставим в кавички в окончателното си изявление, но Украйна категорично отказа да го направи. Затова преговорите се проточиха толкова дълго", поясни Козак.

"Патовата ситуация"

Ситуацията относно урегулирането в Украйна е патова, каза Козак.

"Днес, за съжаление, ситуацията е патова. Сигурен съм, че единственият ефективен международен механизъм, който може да помогне за разрешаването на конфликта, е "Нормандският формат“. Необходимо е колегите да се концентрират и да формулират конкретни идеи как да сложим край на този конфликт", подчерта той.

"Донбас бие като риба срещу лед през последните две-три години, внасяйки различни идеи и предложения, пътни карти, законопроекти", продължи Козак. "Няма реакция към тях. Нито Украйна, нито представителите на Германия и Франция могат да посочат едно задължение, от което Донбас се отказва“.

Той подчерта, че Русия заема последователна позиция, основана на необходимостта от прилагане на споразуменията от Минск, но също така не вижда отговор от своите партньори.

Начини за разрешаване на конфликта

Трудно е да се каже колко е готова днес Украйна да разреши конфликта с военни, а не с политически средства, каза Козак.

"Днес значителен брой войски и оръжия са съсредоточени на линията на съприкосновение от страната, контролирана от Украйна. Но е много трудно да се каже доколко е готова Украйна да реши проблема с военни, а не с политически средства", каза той.

Напредък в Мински преговорен процес, който не се случва от осем години, може да бъде постигнат само с единна позиция на всички участници в "Нормандския формат“, каза Козак.

"Без единна позиция в "Нормандския формат“ няма да има споразумение в рамките на Минския преговорен процес, няма такова от осем години“, каза той.

"Всяко твърдение за наличието на разногласия относно тълкуването на ключовите разпоредби на Минските споразумения в "Нормандския формат“ има негативна, разрушителна роля, разрушително въздействие върху преговорите в контактната група“, каза Козак.

Той подчерта, че в съответствие със споразуменията от Минск "всички съществени въпроси трябва да се решават именно в рамките на Минския преговорен процес, в тристранната контактна група, където са представени Украйна и някои райони от Донецка и Луганска области.

Позиция на Германия и Франция

Франция и Германия са съпричастни с позицията на Руската федерация в преговорите в "Нормандския формат" за разрешаване на украинската криза, каза Козак.

"Берлин и Париж са съпричастни с исканията, позициите, които заявихме днес в процеса на преговори: политическият процес трябва да започне – в консултации, в дискусии с представители на Донбас“, каза той.

Отговаряйки на въпрос за влиянието на западната дипломатическа дейност върху Киев, Козак каза, че това почти не се отразява на позицията на Украйна. "Струва ми се, че тази паралелна дипломация на практика не оказва влияние върху позицията на Украйна, съдейки по позициите, които заемаха те на преговорите в "Нормандския формат“ днес", завърши той.

Руската страна не е видяла готовността на Франция и Германия да окажат натиск върху Киев за изпълнението на Минските споразумения, показаха се само опити да се заеме удобна ниша, така че украинските власти да продължат по-рано преследваната линия, каза Козак.

"Не видях (у Франция и Германия) готовността да окажат натиск върху Киев (за изпълнението на Минските споразумения). Видях опити да се намери някаква удобна ниша за Украйна, за да продължи линията, която следва през предходните осем години ," той каза.

"Състояние на несигурност"

Преговорният процес за разрешаване на конфликта в югоизточната част на Украйна е в състояние на несигурност, изходът от който зависи от по-нататъшните стъпки на киевските власти, каза Козак.

"Засега сме в ситуация на несигурност и всичко зависи от действията на официален Киев“, описа той състоянието на нещата в процеса на преговори за урегулиране на украинския конфликт

Според руския представител в резултат на разговорите с думите "без да се оформят писмени документи“ е постигнато споразумение Русия, Германия и Франция в рамките на "Нормандския формат“ да "наблюдават поведението на Украйна на редовна или извънредна среща от контактната група." "Дори призовах украинците, ако имат някакви идеи и мисли, за да продължат напред по изискванията на изпълнението на Минските споразумения, те трябва незабавно да свикат извънредна среща на контактната група, защото следващата ще бъде след три седмици и да направят своите предложения за бъдещия статут на Донбас или да отговорят на предложенията на Донбас“, добави Козак.

"Украйна направи мълчалива пауза, за да помисли“, продължи той. "Ние ще наблюдаваме с Германия и Франция и дали има практически стъпки за напредване на преговорния процес в съответствие с набора от мерки и ако се разкрият каквито и да е разногласия между представителите на Донбас и представители на правителството на Украйна, които изискват нашето разглеждане, ние сме готови да се намесим и да съдействаме, за да могат страните в конфликта да се споразумеят за тези различия."

Заместник-ръководителят на президентската администрация на Руската федерация припомни, че членовете на "Нормандската четворка“ могат да дават само своите препоръки. "Не можем да вземаме никакви обвързващи решения“, добави той.

Превод и редакция: Юлиян Марков