Москва, на първия етап от ответни мерки във връзка със забраната за излъчване на телевизионния канал RT DE в Германия, спира сателитното и друго излъчване на телевизионната и радио компания Deutsche Welle в Русия. Това се посочва в съобщение на Министерството на външните работи на Руската федерация, публикувано на сайта на ведомството и цитирано от TACC

"(Като част от първия етап на мерките за реакция руската страна възнамерява да приложи) прекратяване на сателитното и друго излъчване на телевизионната и радио компания Deutsche Welle на територията на Руската федерация“, заявяват от дипломатическото ведомство.

Също така, първият етап от отговора на Москва на решението на германския медиен регулатор относно RT DE включва:

*закриване на кореспондентския пункт на телевизионната и радио компания Deutsche Welle в Русия

*анулиране на акредитацията на всички служители на руското бюро DW

*откриване на процедура по разглеждане на въпроса за признаване на телевизионна и радио компания за чуждестранна медия, действаща като чужд агент

*стартира процес на формиране на списък с представители на държавни и обществени структури на Германия, участващи в ограничаване на излъчването на RT DE и в оказване на натиск по друг начин върху руския медиен оператор, на които ще бъде забранено влизането на територията на Русия. Не се очаква този списък да бъде публикуван.

"Информацията за следващите етапи на мерките за реакция ще бъде публикувана своевременно“, допълват от руското външно министерство.

Забрана за излъчване на RT DE

Германската комисия за регулиране на медиите в сряда забрани на RT DE да излъчва на немски език в Германия поради липса на необходимия лиценз. Както се отбелязва в изявлението на регулатора, каналът нито е получил, нито е поискал посоченото разрешение, в тази връзка излъчването му на живо в интернет, чрез мобилното приложение RT News, както и чрез сателит "трябва да бъде спряно“.

Руското външно министерство посочи, че решението на германските власти принуждава Москва да започне да прилага ответни мерки срещу германски медии, акредитирани в Руската федерация, както и интернет посредници, които неоснователно са изтрили акаунтите на телевизионния канал RT DE от своите платформи.

Превод и редакция: Юлиян Марков