Мащабни десантни учения ще проведе руската армия в Крим и Краснодарския край. Това съобщиха в четвъртък от Министерството на отбраната на Руската федерация, предава ТАСС.

Ученията ще започнат днес на кримския военен полигон Опук. Както отбелязват в Министерството на отбраната на Руската федерация, ще се отработват бойни стрелби на десантно-щурмови и артилерийски части и части на войските за радиационна, химическа и биологична защита, както и разминиране на участък от терена и прикриване на войски от въздушна атака и безпилотни летателни апарати. "Военнослужещите ще изпълняват огневи задачи и ще поразяват цели на различни дистанции“, съобщиха от пресслужбата.

Освен това в рамките на ученията ще се практикуват десантно-щурмови действия на вертолети с цел блокиране на превзетата зона и осигуряване на бързо настъпление на основните сили на съединението, което ще се проведе с огнева подкрепа от армейската авиация (вертолети Ми-35).

Ученията на полигона "Раевски“ край Новоросийск ще започнат на 24 декември. Десантните части ще отработят прийоми за водене на бойни действия на къси разстояния, както и разузнавателни и ударни действия от артилерийския дивизион 2 С9 "Нона“.

Ученията ще се проведат в рамките на оперативен сбор на командния състав на войските под ръководството на командващия ВДВ генерал-полковник Андрей Сердюков. Общо в тях ще бъдат ангажирани над 1200 военнослужещи и над 250 единици военна и специална техника.

Превод и редакция: Иван Христов