Русия скоро ще евакуира персонала на външните си мисии в Украйна. Това се казва в изявление на руското външно министерство във вторник вечерта, цитирано от TACC.

"При сегашните обстоятелства наш първи приоритет е да се погрижим за руските дипломати и служители на посолството и генералните консулства. За да защити живота и безопасността им, руското ръководство реши да евакуира персонала на руските чужди мисии в Украйна, коeто ще бъдe осъщественo в най-близко бъдеще“, се казва в изявлението.

"От 2014 г. руското посолство в Киев и генералните консулства на страната ни в Одеса, Лвов и Харков бяха многократно атакувани. Редовно бяха организирани провокации срещу Руския център за наука и култура в Киев, причинена бе вреда за здравето на неговия ръководител, и бяха нанесени щети на имуществото на центъра, - "Руските дипломати също са ставали обект на агресивни действия. Получават заплахи за физическо насилие. Техните превозни средства са били палени, киевските власти не реагираха на случващото се."

Министерството на външните работи на Украйна от своя страна препоръча на своите граждани, които се намират в Руската федерация, незабавно да напуснат територията й, а също и да се въздържат от пътуване до Русия. Такова изявление беше публикувано в сряда на сайта на украинското външно министерство.

"Във връзка със засилването на руската агресия срещу Украйна, която по-специално може да доведе до значително ограничаване на възможностите за предоставяне на консулска помощ на територията на Руската федерация, Министерството на външните работи препоръчва на гражданите на Украйна да се въздържат от всякакви пътувания до Руската федерация, а тези, които се намират в тази страна, незабавно да напуснат територията й“, се казва в съобщението.

Министерството предупреди, че "пренебрегването на тези препоръки значително ще усложни осигуряването на адекватна защита на украинските граждани в Руската федерация“.

Превод и редакция: Юлиян Марков