От посолството на САЩ в Русия съобщиха за ТАСС, че заместник-посланикът на САЩ в Москва Барт Горман е бил експулсиран от Русия.

"Можем да потвърдим, че Русия е изгонила заместник-ръководителя на американското посолство Барт Горман, който беше вторият човек в посолството и един от ключовите членове на екипа му“, заявиха от посолството в четвъртък.

Съединените щати проучват възможни варианти за реакция на Русия на тази стъпка, съобщиха за ТАСС в посолството. "Заместник руският посланик наскоро напусна като част от ротация, тъй като командировката му приключи през януари. Действията на Русия срещу заместник-посланика на САЩ бяха неоснователни и ние считаме тази стъпка като натиск в отношенията и проучваме възможни отговори", заявиха от посолството.

От посолството твърдят, че заместник-ръководителят на дипломатическата мисия е имал валидна виза. "Мандатът на заместник-посланик Горман все още не е приключил: той имаше валидна виза и беше в Русия от по-малко от три години“, казаха от посолството на САЩ.

Превод и редакция: Юлиян Марков