Русия и Китай се противопоставят на използването на сила, тормоза, едностранните санкции и екстериториалната юрисдикция. Това се казва в изявление, прието в петък от руския президент Владимир Путин и китайския му колега Си Дзинпин на среща в китайската столица, предава ТАСС.

Страните ще допринасят за укрепване на ролята на Световната търговска организация (СТО), ще се противопоставят на едностранните мерки и протекционизма.

"Страните подкрепят и защитават многостранната търговска система, основана на централната роля на СТО, ще участват активно в реформата на СТО, противопоставят се на едностранните подходи и протекционизма“, се казва в документа.

В него се пояснява, че Русия и Китай възнамеряват да "увеличат координацията във външната политика, да приложат истинска многостранност, да засилят сътрудничеството на многостранни платформи, да защитават общите си интереси, да поддържат международния и регионален баланс на силите и да подобрят глобалното управление“. Според изявлението Москва и Пекин ще засилят партньорския диалог и ще координират позициите си по търговски и икономически въпроси от общ интерес.

"Страните са готови <...> да допринесат за гарантиране на устойчивото и стабилно функциониране на глобалните търговски вериги, да насърчават формирането на по-отворена, приобщаваща, прозрачна, недискриминационна система от международни търговски и икономически правила“, се подчертава в документа.

Превод и редакция: Иван Христов