Москва. Русия и Китай са изградили "нов тип отношения“, които превъзхождат военно-политическите съюзи от Студената война. Това се казва в съвместно изявление на руския президент Владимир Путин и китайския държавен глава Си Дзинпин, прието по време на посещението на руския лидер в Пекин, предава ТАСС.

Новият тип руско-китайски отношения превъзхожда военно-политическите съюзи от Студената война: "Приятелството между двете държави няма граници, няма забранени зони в сътрудничество, укрепването на двустранното стратегическо сътрудничество не е насочено срещу трети страни, не се влияе от нестабилната международна среда и промените в ситуацията в трети страни“.

Москва отбелязва положителното значение на китайската концепция за "общност за обща съдба за човечеството“, а Пекин отбелязва положителната роля на руските усилия за формиране на справедлива многополюсна система от международни отношения.

Русия и Китай възнамеряват да засилят интегрирането на плановете за развитие на Евразийския икономически съюз и инициативата "Един пояс, един път“ и ще засилят сътрудничеството в рамките на многостранни механизми, включително ООН.

Москва и Пекин ще засилят сътрудничеството в разработването и производството на ваксини и лекарства срещу коронавирус. Те се противопоставят на политизирането на проблема за произхода на новата инфекция – той "лежи в научната равнина“.

Страните възнамеряват твърдо да отстояват неприкосновеността на резултатите от Втората световна война и установения следвоенен световен ред и да се противопоставят на опитите за изкривяване и фалшифициране на неговата история.

Превод и редакция: Иван Христов