Ръководителят на самопровъзгласилата се Донецка народна република Денис Пушилин в понеделник се обърна към Русия с искане да признае републиката като независима, демократична, правна, социална държава. С подобно искане се обърна и ръководителят на самопровъзгласилата се Луганска народна република Леонид Пасечник, предава TACC

"От името на целия народ на Донецката народна република Ви молим да признаете Донецката народна република като независима, демократична, правна, социална държава“, каза той по телевизионния канал "Россия-24“.

"Молим Ви да разгледате възможността за сключване на споразумение за приятелство и сътрудничество между Донецката народна република и Руската федерация, предвиждащо сътрудничество в областта на отбраната“, добави Пушилин.

Ръководителят на т. нар. ДНР отбеляза, че призивът към руския президент Владимир Путин за признаване на републиката е направен, за да се определи международната правосубектност и в резултат на това възможността за пълно противопоставяне на военната агресия на украинските власти, предотвратяване на цивилни жертви, разрушаване на инфраструктурата и жилищния фонд.

Освен това Пушилин изрази благодарност към Путин за съчувственото му отношение и помощта към самопровъзгласилите се "народни републики" от 2014 г. насам.

"Уважаеми Владимир Владимирович, моля Ви да приемете искрената ми благодарност за вашето съчувствено отношение към съдбата на жителите на Донбас и съдействието, което ни помогна да оцелеем под натиска на киевските власти от 2014 г. насам“, каза той.

Ръководителят на самопровъзгласилата се Луганска народна република Леонид Пасечник също поиска от руския президент да признае независимостта на ръководеното от него формирование.

"Уважаеми Владимир Владимирович! За да предотвратим масовата гибел на цивилното население на републиката, 300 хиляди от които са граждани на Русия, Ви моля да признаете суверенитета и независимостта на Луганската народна република. Също така Ви моля да обмислите възможността за сключване на споразумение за приятелство и сътрудничество между ЛНР и Руската федерация, включително взаимодействие в областта на отбраната“, каза той.

След това със същата молба към президента на Русия се обърна председателят на "Народния съвет" на т. нар. ЛНР Денис Мирошник.

"От името на Народния съвет на Луганската народна република, като се вземат предвид преди всичко интересите на жителите на републиката, както и призивът на ръководителя на ЛНР във връзка с влошаването на ситуацията на територията на републиката, ние се обръщаме към Вас и Ви молим да признаете ЛНР за суверенна и независима държава“, каза той.

Превод и редакция: Юлиян Марков