Руският президент Владимир Путин след разговорите с германския канцлер Олаф Шолц в Кремъл заяви, че срещата е преминала в делова атмосфера. Руският лидер подчерта, че видял, че събеседникът му е настроен за по-нататъшно взаимноизгодно и прагматично сътрудничество между Москва и Берлин, предава TACC.

"По време на днешните разговори, които се проведоха в делова атмосфера, обсъдихме по същество и задълбочено редица въпроси на двустранните отношения и перспективите за тяхното развитие и, разбира се, обърнахме внимание на най-належащите въпроси от международния дневен ред“, каза Путин. на пресконференция след срещата в Шолц, която продължи малко повече от три часа.

"Останах с впечатлението, че федералният канцлер също е настроен на по-нататъшно прагматично и взаимноизгодно сътрудничество с Русия“, каза руският президент.

Петрол и газ за Германия

Руската федерация осигурява повече от една трета от нуждите на Германия от въглеводороди, заяви Владимир Путин.

"В момента Русия осигурява повече от една трета от енергийните нужди на Германия, както от петрол - 34%, така и от природен газ - 35,4%", каза Путин.

Президентът посочи, че енергетиката играе централна роля в икономическото сътрудничество с Германия. Той припомни, че още през 70-те години на миналия век успешно е реализиран проектът "Газ в замяна на тръби“. Оттогава, според Путин, германските и други европейски потребители са надеждно и непрекъснато снабдени с руски газ.

Според статистиката, цитирана от руския лидер, през 2021 г. Руската федерация е доставила газ на Германия в размер на 50,7 млрд. куб.м. "Искам да отбележа, че дори в периода на високи борсови котировки за газ и недостиг на доставките му в Европа, ние продължихме да доставяме гориво на германските потребители на базата на цените, определени с дългосрочни договори“, каза Путин. .

Президентът каза, че "Северен поток-2" е предназначен за укрепване на енергийната сигурност в Европа, този проект няма политически оттенъци. "Това е един от най-големите инфраструктурни проекти в Европа, предназначен да засили значително енергийната сигурност на континента, да допринесе за решаването на общоевропейски икономически и екологични проблеми“, каза държавният глава.

Путин подчерта, че неведнъж е казвал, че "Северен поток-2“ е "чисто търговски проект и няма политически подтекст, няма политически подтекст тук“.

Русия е готова да продължи да доставя газ за Европа през Украйна и след 2024 г., ако има търсене. "Искам също така да отбележа, че сме готови да продължим доставките на газ през Украйна дори след 2024 г., когато изтича настоящия договор за транзит през тази страна, разбира се, ако има търсене за него от европейски вносители и ако е изгодно, а и самата газотранспортна система трябва да бъде в добро техническо състояние“, каза президентът на Русия.

Превод и редакция: Юлиян Марков