Москва. Руският президент Владимир Путин заминава на еднодневно посещение в Китай. За първи път от началото на пандемията на коронавирус руският лидер ще се срещне лице в лице с китайския си колега Си Дзинпин в Пекин, информира ТАСС.

Освен участието в церемонията по откриването на XXIV зимни олимпийски игри са планирани руско-китайски преговори. Само петима души ще придружават Путин по време на посещението - помощникът по външните работи Юрий Ушаков, външният министър Сергей Лавров, вицепремиерът Дмитрий Чернишенко, министърът на енергетиката Николай Шулгинов и ръководителят на Роснефт Игор Сечин.

Преди посещението си Путин изпрати статия за информационната агенция "Синхуа“: "Русия и Китай: ориентирано към бъдещето стратегическо партньорство“, в която подчерта, че Русия и Китай са близки съседи, обвързани от вековни традиции на приятелство и доверие.

"Ние високо ценим, че руско-китайските отношения на всеобхватно партньорство и стратегическо взаимодействие, навлизайки в нова ера, достигнаха безпрецедентно ниво, превърнаха се в модел на ефективност, отговорност и стремеж към бъдещето“, отбеляза руският държавен глава.

Той припомни също, че Договорът за добросъседство, приятелство и сътрудничество, удължен с пет години, определя основните принципи и насоки за съвместната работа на двете страни, включително равенство, зачитане на интересите на другия, свобода от политическа и идеологическа конюнктура и останки от миналото. "Именно на тези принципи ние последователно, в дух на приемственост, задълбочаваме политическия диалог всяка година. Въпреки трудностите, причинени от пандемията от коронавирус, ние се стремим динамично да изграждаме потенциала на икономическото партньорство и да разширяваме хуманитарния обмен“, пише руският лидер.

Както каза пред репортери помощникът на президента Юрий Ушаков, въпреки че по-рано, поради пандемията, не е било възможно да се организира пряка лична комуникация между Путин и Си Дзинпин, "диалогът и постоянният контакт между лидерите продължиха през последните две години“. Той също така нарече предстоящата среща на върха нов етап в развитието на руско-китайското партньорство. По думите му, тъй като на 28 февруари влиза в сила удължения Договор за добросъседство, приятелство и сътрудничество, от този момент започва отброяването на нов етап в отношенията между двете страни.

Самият Си Дзинпин, обръщайки се към Путин чрез видеовръзка преди около месец, каза: "Очаквам с нетърпение нашата олимпийска среща и съм готов да вървя ръка за ръка с вас в бъдещето и заедно да напиша нова глава в историята на китайско-руските отношения в периода след пандемията“.

Последният път, когато Путин посети Китай на работно посещение, беше през април 2019 г. Тогава в Пекин той участва в събитията на втория международен форум "Един пояс - един път“, а също така проведе среща със Си Дзинпин, по време на която лидерите свериха часовниците си по всички проекти за търговско и икономическо развитие и обсъдиха международните дневен ред.

Китайските медии пишат за настоящата визита на Путин не само като "първа среща на живо на главите на двете държави през последните две години“, но и като "важно събитие в международните отношения в началото на годината“. В статията си президентът на Руската федерация потвърди това отношение. "По време на предстоящото посещение китайският президент Си Дзинпин и аз ще разгледаме изчерпателно ключови въпроси от двустранния, регионалния и глобалния дневен ред. Символично е, че срещата ни ще се състои по време на Празника на пролетта – Лунната Нова година. В крайна сметка, както казва китайската поговорка, "плановете за цялата година трябва да се правят през пролетта“, каза Путин.

Има много планове. Президентският помощник Юрий Ушаков отбеляза, че се планира приемането на "много солиден пакет от двустранни документи – междуправителствени, междуведомствени и търговски“. Ушаков не уточни за какви споразумения става дума, тъй като по това време те все още се договарят, но каза, че "повече от 15 договора и споразумения са в папката, която се подготвя за посещението“. Според него новите документи "ще допринесат за по-нататъшното развитие на отношенията в различни области между Руската федерация и Китай“.

Самият президент отбеляза, че се планира да се обърне специално внимание на развитието на бизнес връзките. "Има всички възможности за това, защото нашите страни разполагат със сериозни финансови, индустриални, технологични и човешки ресурси, които ни позволяват да решаваме успешно проблемите на дългосрочното развитие“, пише Путин в статията си. Той подчерта, че чрез съвместна работа може да се "постигне стабилен икономически растеж и да се подобри благосъстоянието на гражданите, да се засили конкурентоспособността и съвместно да се защитава срещу съвременните рискове и предизвикателства“.

Ушаков подчерта, че Русия отдава голямо значение на тези преговори и се надява, че следващият контакт между Путин и Си Дзинпин ще бъде изключително полезен както по отношение на развитието на двустранните споразумения, така и по отношение на координирането на по-нататъшните действия на международната арена. Помощникът на президента отбеляза, че отношенията между Руската федерация и Китай "не са повлияни от трети страни и не са насочени срещу никого“, а "руско-китайското партньорство е важен фактор за устойчивото развитие в света и за противодействие на разрушителната дейност на редица държави“, затова Русия иска да продължи да изгражда сътрудничество с Китай във всички области. "Сигурен съм, че същият подход ще бъде демонстриран и по време на преговорите от китайската страна“, каза сътрудникът на Путин.

Президентът на Руската федерация отбеляза, че важна част от пътуването му до Пекин ще бъде обсъждането на актуални международни въпроси, тъй като и двете страни играят значителна стабилизираща роля в съвременната, далеч от проста международна ситуация и допринасят за процесите на демократизация на системата на междудържавните отношения.

Както каза руският посланик в Китай Андрей Денисов на пресконференция в Пекин, Китай показва "пълно и адекватно разбиране“ за позицията на Русия в преговорите със Съединените щати за гаранции за сигурност. Сътрудничеството между Русия и Китай е мощен фактор за ограничаване на разпространението на напрежението в света, както и фактор за стабилизиране на регионалната и международната обстановка, отбеляза дипломатът.

Според помощника на президента Юрий Ушаков се планира след преговорите в Пекин лидерите да приемат съвместно изявление за международните отношения в новата ера и глобалното устойчиво развитие. Документът, според него, е подготвен предварително, той "ще отразява общите възгледи на Русия и Китай по най-важните световни проблеми, включително въпросите на сигурността“.

Въпреки че Ушаков не разкри подробностите за тези двустранни документи, които се планира да бъдат приети по време на визитата на президента в Китай, все пак е очевидно, че специално внимание ще бъде отделено на въпроса за енергийното сътрудничество между двете държави. "В газовия сектор се подготвят много споразумения, кои от тях ще бъдат подписани, все още не мога да кажа. Но фактът, че посещението ще означава по-нататъшна стъпка в развитието на сътрудничеството в газовия сектор, е очевиден“, отбеляза президентският помощник.

На свой ред руският посланик Андрей Денисов говори за възможни конкретни споразумения. "Има много атрактивен проект за създаване на т. нар. западен маршрут за доставки на природен газ, а именно през Монголия. Това е един проект“, каза дипломатът. "Има още един проект за доставка на природен газ от находищата на Далечния изток на Русия, включително остров Сахалин. Ето още един проект, който се обсъжда. Освен това той се обсъжда в доста, бих казал, висока степен на окончателни документи“, добави той.

Засега между Русия и Китай има само един газопровод – Силата на Сибир. Доставките по него започнаха през декември 2019 г. по договор, подписан още през 2014 г. между Газпром и китайската CNPC за 30 години. Годишният обем на доставките на газ е 38 милиарда кубически метра, сумата на договора е 0 млрд. Планираният капацитет се очакваше да бъде достигнат до 2025 г. През 2020 г. Газпром достави 4,1 милиарда кубически метра газ на Китай чрез Силата на Сибир от Чаяндинското находище.

По-рано руският посланик в Китай каза, че енергийните ресурси представляват около 30% от двустранната търговия между Русия и Китай. Той отбеляза, че търговско-икономическото сътрудничество е материална основа за сътрудничество в други области, така че лидерите на двете страни дават приоритет на неговото развитие. Според дипломата има основания за оптимизъм в икономическото сътрудничество между Русия и Китай. Както съобщи Главната митническа администрация на Китай, обемът на търговията между Русия и Китай през 2021 г. възлиза на 146,88 милиарда долара, което е ръст от 35,8% на годишна база.

Превод и редакция: Иван Христов