Президентът на Русия Владимир Путин е поздравил сръбския си колега Александър Вучич за Коледа и Нова Година. Писмото на руския лидер е предадено на държавния глава на западната ни съседка от посланика в Белград Александър Боцан Харченко, предава ТАСС, като се позовава на съобщение от сръбското президентство.

"Президентът на Република Сърбия Александър Вучич прие днес посланика на Руската федерация Александър Боцан-Харченко, който му връчи писмо от президента Владимир Путин с поздравления за предстоящите новогодишни и коледни празници“, се казва в съобщението.

"Последните ни разговори в Сочи потвърдиха напълно твърдостта на стратегическото партньорство между Русия и Сърбия и направиха възможно очертаването на нови перспективи за взаимноизгодно сътрудничество в редица области. Очаквам с нетърпение да продължим конструктивния диалог с вас и тясната съвместна работа по актуални въпроси от двустранния, регионален и международен дневен ред, фундаменталните интереси на нашите братски народи и да допринесем за осигуряването на стабилност и сигурност на европейския континент“, цитира пресслужбата текста на писмото на Путин.

Путин пожела на Вучич, неговото семейство и приятели и на целия народ на Сърбия "мир и просперитет“. На свой ред Вучич благодари на Путин "за топлото посрещане в Сочи и за приятелските разговори, които бяха проведени там“.

В резултат на преговорите между Путин и Вучич на 25 ноември в Сочи Русия запази цената на газа за Сърбия на 270 долара за хиляда кубически метра за шестте зимни месеца, след което Белград ще получи изгодни условия от Москва за дългосрочен договор. Според сръбския лидер тези условия са изключителни.

Превод и редакция: Иван Христов