Приключиха разговорите между руския президент Владимир Путин и китайския президент Си Дзинпин в Пекин заедно с делегациите на страните, които продължиха около час. Те бяха проведени в имението "Фанхуаюан“ в държавната резиденция Дяоюйтай. След това лидерите на двете страни се преместиха в съседното имение на държавната резиденция, за да продължат комуникацията лице в лице по време на работен обяд, съобщава ТАСС.

Путин пристигна в Пекин в петък, първото посещение на руския президент в Китай от началото на пандемията от коронавирус. Програмата на престоя на руския лидер е разработена за един ден. След разговори с китайския лидер, включително по време на работен обяд, Путин ще присъства като гост на официалната церемония по откриването на XXIV зимни Олимпийски игри.

Държавната резиденция Дяоютайсе намира в западната част на Пекин. Има над 800-годишна история. Преди това е бил извънградски дворец за отдих и забавление на китайските императори от времето на управлението на династията Цин (1115-1234).

През 1958 г., в навечерието на тържественото честване на 10-годишнината от основаването на Китайската народна република, на която са поканени държавните и правителствени ръководители на редица държави, китайските лидери решават да приемат изтъкнати чуждестранни гости на територията на природен парк Дяоютай, който оттогава е известен като държавна резиденция Дяоютай.

Център на парковия ансамбъл е старата сграда на императорската резиденция, в допълнение към която започва изграждането на 19 имения, проектирани в различни стилове. През 1959 г. тук е открита държавна резиденция. От момента на завършване на строителството до момента в нея са приети повече от 800 държавни и правителствени глави, както и световноизвестни политически, религиозни и обществени дейци, икономисти, учени и културни дейци от различни страни.

Общата площ на територията е 420 хиляди квадратни метра, включително езера - 70 хиляди квадратни метра, застроена площ - 165 хил. кв.м.

Превод и редакция: Иван Христов