Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин и китайският президент Си Дзинпин ще проведат видео среща на върха, на която ще бъдат обсъдени широк спектър от теми, включително двустранният дневен ред и агресивната реторика на САЩ и НАТО, предава TACC.

По-рано прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че очаква разговорът да бъде дълъг, планира се началните думи да бъдат отворени за пресата. Говорителят отбеляза изключителната важност на предстоящия разговор и добави, че контактите между Путин и Си Дзинпин винаги са забележителни със своята дълбочина. След разговорите ще се проведе брифинг от помощника на президента на Руската федерация по международните въпроси Юрий Ушаков.

Според Песков по време на срещата на върха лидерите ще обменят мнения по международния дневен ред. "Ситуацията в международните отношения, особено на европейския континент, сега е много, много напрегната и, разбира се, изисква дискусия между съюзниците, между Москва и Пекин“, каза говорителят на Кремъл. Освен това Песков за пореден път посочи, че Руската федерация вижда "много агресивна реторика както от НАТО, така и от САЩ“, което също изисква дискусия между Русия и Китай.

Путин и Си Дзинпин планират да обсъдят целия спектър от двустранни отношения, включително енергетиката, сътрудничество в областта на високите технологии, съвместните инвестиции и търговията. По традиция лидерите ще направят и обмен на мнения по регионални въпроси, добави говорителят на Кремъл.

Предишни контакти на лидерите

Предишната видеоконферентна среща между Путин и Си Дзинпин се състоя на 28 юни. Тя беше насрочена по повод 20-годишнината от подписването на руско-китайския договор за добросъседство, приятелство и сътрудничество. В резултат на преговорите беше обявено, че Руската федерация и КНР са удължили валидността на документа. Както каза Си Дзинпин тогава, "светът навлиза в ера на нестабилност и радикални промени, а на фона на това как човешкото развитие е изправено пред много кризи, тясното сътрудничество между Китай и Русия дава положителна енергия на световната общност, създавайки стандарт за нов модел на международни отношения“. Той също така изрази увереност, че Китай и Русия "ще положат всички усилия и ще продължат да вървят уверено напред“.

Освен това Путин и Си Дзинпин проведоха телефонен разговор през август. Както тогава съобщи пресслужбата на Кремъл, лидерите "обсъдиха задълбочено афганистанския проблем“ и изразиха готовност да засилят усилията си в борбата срещу заплахите от тероризъм и наркотрафика от Афганистан.

Като част от развитието на международното сътрудничество миналата есен Путин и Си Дзинпин проведоха видео разговор на срещата на върха на Г-20 и на 26-ата конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (COP26), както и на срещата на лидерите на ШОС. В началото на септември президентът на КНР направи видеообръщение в кулоарите на Източния икономически форум (ИИФ), който се проведе във Владивосток.

По-рано Путин обяви, че планира да присъства на откриването на Олимпийските игри в Пекин през 2022 г. В тази връзка Ушаков каза, че такова посещение би било "конструктивно и положително“. Последният път, когато лидерите се срещнаха лично, беше през ноември 2019 г. в кулоарите на срещата на върха на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) в Бразилия.

Превод и редакция: Тереза Герова