Президентът на Беларус Александър Лукашенко е провел телефонни разговори с руския и казахстанския си колеги Владимир Путин и Касим-Жомарт Токаев, предава ТАСС.

"Президентът на Беларус, първо със своя руски, а след това и с казахстанския си колега, проведеконсултации относно ситуацията в Казахстан“, се казва в изявлението. Той също така отбелязва, че "лидерите на всички страни от ОДКБ са в постоянен контакт“ по тази ситуация.

Протестите в Казахстан започнаха на 2 януари в градовете Жанаозен и Актау, Мангистауска област (югозападната част на страната), където жителите протестираха срещу високите цени на горивата. Два дни по-късно избухнаха бунтове в Алмати(югоизток), където полицията използва шокови гранати, за да разпръсне тълпата, както и в други градове, по-специално в Атирау, Актобе (запад), Уралск (северозапад), Тараз, Шимкент и Кизилорда (юг), Караганда (североизток) и Нур-Султан. Президентът Касим-Жомарт Токаев въведе извънредно положение в областите Мангистау и Алма-Ата, както и в Алма-Ата и Нур-Султан. На 5 януари държавният глава разпусна правителството. Неговите членове продължават да изпълняват задълженията си до утвърждаването на новия състав на кабинета.

Превод и редакция: Иван Христов