Протестиращи превзеха резиденцията на президента на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев в Алмати. Това съобщи в сряда новинарският портал zakon.kz позовавайки се на очевидци, предава TACC.

По-рано медиите съобщиха, че няколко хиляди протестиращи се опитват да проникнат на територията на резиденцията. Според редица средства за масова информация към настоящия момент сградата гори.

Протестите в Казахстан продължават четвърти пореден ден. След като на 2 януари жителите на градовете Жанаозен и Актау в Мангистауска област масово излязоха по улиците с призив за намаляване на цените на горивата, протестите обхванаха цялата страна. Властите проведоха среща с протестиращите и обявиха намаляване на цената на втечнения газ, но ситуацията не се стабилизира. Протестиращите се разбунтуваха и полицията започна да използва мерки срещу разпръсването им.

Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев прие оставката на правителството. Временно, до сформирането на нов кабинет, вицепремиерът Алихан Смаилов ще изпълнява функциите на министър-председател на страната. Обявено бе въвеждането на извънредно положение в Алмати и Мангистауска област за периода до 19 януари. По-късно такъв бе наложен и в столицата Нурсултан.

Задържани са стотици протестиращи, акцията на полицията срещу нарушителите на обществения ред продължава. Съобщава се и за множество пострадали служители на реда.

Превод и редакция: Тереза Герова