Словашкият президент Зузана Чапутова, въпреки обществените протести, e възложила на правителството да реализира процеса на сключване на споразумение за военно сътрудничество между страната й и САЩ. Тя възложи на министъра на отбраната на републиката Ярослав Наги да подпише този документ. Това съобщи за ТАСС в понеделник високопоставен източник от вътрешния кръг на главата на словашката държава.

"Президентът на републиката възложи на министъра на отбраната да подпише споразумение за военно сътрудничество със САЩ от името на Словакия, чийто проект беше единодушно одобрен от нашето правителство на 12 януари“, каза източникът.

Междувременно Министерството на отбраната на Словакия на своя сайт информира, че официалната делегация на републиката ще пътува до САЩ в близко бъдеще. В нея ще участват по-специално Наги и външния министър Иван Корчок. Подписването на споразумение за военно сътрудничество с Вашингтон е насрочено за следващия четвъртък, 3 февруари. Министерството на отбраната не свързва разширяването на сътрудничеството със САЩ във военната сфера със ситуацията на руско-украинската граница.

"Текстът на споразумението е резултат от продължили няколко години преговори между експерти от двете страни. Изготвян е от специалисти от различни ведомства повече от четири години", отбелязаха от словашкото министерство на отбраната.

Преди това Чапутова отказа да изпрати проектодокумент в Конституционния съд (КС) на Словакия. Председателят на словашкия парламент Борис Колар, парламентарната опозиция и партии, които не са членове на върховния законодателен орган, призоваха президентът да изпрати за разглеждане споразумението в Конституционния съд за съответствие със законите на републиката.

Ако бъде сключено споразумението, американските въоръжени сили ще могат да използват авиобазите Малцки-Кухиня (в западна част на страната) и Силач (в Централна Словакия), както и други военни съоръжения в републиката. В замяна словашката армия ще може да получи финансиране от САЩ. Планира се документът да бъде подписан за период от 10 години с възможност за автоматично подновяване.

Планът е силно критикуван от много политици и от обществеността в Словакия. Лидерът на социалдемократите, бившият премиер Робърт Фицо е убеден, че единствената цел на споразумението е да приближи американската армия до руската граница. На 12 януари министърът на външните и европейските работи Иван Корчок увери, че американците няма да могат да създават свои собствени военни съоръжения и да прехвърлят военен персонал в републиката без съгласието на Братислава.

Превод и редакция: Юлиян Марков