Полските власти биха искали да работят в тясно сътрудничество с Франция в развитието на мирната ядрена анергия, съобщи на пресконференция в Будапеща полският премиер Матеуш Моравецки, говорейки след срещата на правителствените ръководители на Вишеградската група (Унгария, Полша, Словакия, Чехия) с френския президент Еманюел Макрон, цитиран от TACC.

"Полша иска да си сътрудничи много тясно с Франция, която има много опит в тази област (ядрена енергетика – ТАСС)“, каза Моравецки.

По-рано полското правителство обяви намерението си да построи шест ядрени блока в страната в рамките на 20 години. Властите искат да започнат изграждането на съоръжения през 2026 г., от 2033 г. се планира да започне пускането на енергоблокове с мощност 1-1,5 гигавата на всеки две до три години, за да се гарантира, че страната може да генерира от 6 до 9 гигавата с нулеви емисии. Варшава търси партньор, който да инвестира в този проект собствен капитал на ниво от 49% и да сключи споразумение за 20 години на изпълнение на инвестицията, а след това и за периода на експлоатация на станциите.

През октомври 2020 г. беше подписано полско-американско споразумение за програма за "сътрудничество за развитието на гражданска ядрена енергия и гражданска ядрена индустрия“ в Полша. В договора се споменава, че Полша ще насърчи избора на американския проект за ядрен реактор и участието на американски участници в изпълнението на тези планове. Въпреки това, според изявленията на представители на полските власти, изборът на САЩ като основен партньор за изграждането на първата атомна електроцентрала в Полша все още не е предрешен.

Превод и редакция: Юлиян Марков