Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил иска да се срещне с папа Франциск. Това заяви пред ТАСС в сряда председателят на Отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия митрополит Иларион Волоколамски.

"Папа Франциск многократно е говорил за желанието си да се срещне с патриарх Кирил, включително той говори за това при последните ми и предпоследните ми срещи с него“, каза владиката. "От своя страна патриарх Кирил също би искал да се срещне с папа Франциск, защото минаха повече от пет години от предишната среща, която беше първата, и се натрупаха много нови въпроси“.

Митрополитът каза, че срещата е планирана за 2022 г. "Обсъдихме конкретни дати и конкретни места, но все още не можем да ги обявим, защото изискват допълнително уточняване и от двете страни“, заяви Иларион Волоколамски. По негово мнение понтифексът и патриарх Кирил "няма да говорят за някои богословски въпроси, разделящи православните и католиците, а ще говорят преди всичко за това как християните могат да оцелеят в съвременния свят, където са изправени пред преследване, насилие, риск за живота“.

В сряда сутринта папата прие на аудиенция Волоколамския митрополит Иларион. Според пресслужбата на Светия престол, по време на разговора, "проведен в духа на братство“, страните са обсъдили теми за взаимодействие между Римокатолическата и Руската православна църкви.

Превод и редакция: Иван Христов