Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е предложи на Руската федерация да се свика заседание на Съвета НАТО-Русия (СНС) на 12 януари, когато в Брюксел ще се проведе планирано заседание на Военния комитет на Алианса на ниво началници на генералните щабове. Това съобщиха в неделя за ТАСС от пресслужбата на Алианса.

"Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, като председател на Съвета НАТО-Русия, реши да свика среща на Съвета на 12 януари 2022 г. Ние сме в контакт с Русия относно тази среща“, съобщиха от пресслужбата на Алианса.

"Както Северноатлантическият съвет подчерта в изявлението си от 16 декември относно ситуацията във и около Украйна, всеки диалог с Русия трябва да се води на основата на реципрочност, да отговаря на опасенията на НАТО относно действията на Русия, трябва да се основава на основни принципи и фундаментални документи за европейската сигурност и да се проведе успоредно с консултации с европейските партньори на НАТО“, отбелязаха от Пресслужбата.

По-рано пресслужбата на НАТО съобщи, че на 12-13 януари Брюксел ще бъде домакин на заседание на Военния комитет на НАТО на ниво началници на Генералните щабове на страните членки на Алианса.

Позицията на Русия

В неделя заместник-министърът на външните работи на Русия Александър Грушко каза пред ТАСС, че времето и формата на заседанието на Съвета НАТО-Русия, както и съставът на руската делегация се уточняват. По думите му, тъй като говорим за въпроси на военната сигурност, е принципно важно високопоставените военни да участват в заседанието на Съвета.

Превод и редакция: Юлиян Марков