НАТО ще увеличи военното си присъствие в източната и югоизточната част на Алианса в резултат на руските действия, но остава отворен за дипломатически преговори. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в четвъртък на пресконференция след срещата на министрите на отбраната на Алианса. Той подчерта, че НАТО все още не е получила отговора на Русия за европейската сигурност, но го очаква и призовава за възобновяване на работата на Съвета Русия-НАТО, предава TACC.

"В резултат на действията на Русия ние вече засилихме присъствието си в източната част на Aлианса. На тази министерска среща решихме да инструктираме нашите военни командири да разработят по-нататъшни стъпки за по-дългосрочно укрепване на военното присъствие на НАТО в източната част на Алианса, включително създаването на нова бойна група на НАТО в Румъния и други страни от централната, източната и югоизточната част на пакта", каза Столтенберг. "За мен това показва значението на нашия двоен подход към Русия: трябва да сме силни, трябва да бъдем единни, трябва да сме твърди, но в същото време трябва да сме готови да намерим мирно дипломатическо решение чрез диалог. НАТО вярва в диалога и дипломацията и е готов да говори откровено с Русия."

Относно отговора на Русия на реакцията на НАТО на руските предложения за европейската сигурност, генералният секретар каза: "Все още не сме получили отговор от Русия, но го чакаме. Считаме Съвета Русия-НАТО за най-добрата платформа за всички метеорологични условия за диалог с Русия по теми от взаимен интерес“.

Превод и редакция: Юлиян Марков