Държавите-членки на НАТО ще обсъдят предложенията на Русия за гаранции за сигурността в Северноатлантическия съвет следващата седмица. Това съобщи германският министър на отбраната Кристин Ламбрехт в неделя по време на посещението си в Литва, предава TACC.

"Ясно дадох да се разбере, че трябва да разрешим напрегнатата ситуация, в която се намираме, както на дипломатическо ниво, така и чрез надеждни ограничителни мерки. Това включва факта, че трябва да разговаряме помежду си", каза тя на пресконференция с литовския си колега Арвидас Анушаускас. "Това означава, че обсъждането на предложенията, които бяха представени от Русия, е правилно и важно, но е невъзможно (да се позволи) на Русия да диктува на партньорите от НАТО как да се позиционират“, каза министърът. "Това трябва да е ясно и ние ще го покажем много категорично по време на консултациите“, продължи Ламбрехт.

"Ще обсъдим тези предложения в Северноатлантическия съвет следващата седмица“, каза германският министър на отбраната.

Ламбрехт също така подчерта, че прави първото си посещение като министър в Литва "съвсем умишлено". "Ние стоим твърдо на страната на нашите партньори и приятели“, каза тя. "Ние в НАТО сме готови да застанем решително, както и да се сплотим, в името на сигурността на нашите съюзници“, каза Ламбрехт. Тя отбеляза, че Алиансът следи отблизо развитието на ситуацията в Украйна.

В петък, 17 декември, руското външно министерство разпространи два руски проектодокумента за осигуряване на правни гаранции за сигурност от Съединените щати и Северноатлантическия алианс. По-рано руският президент Владимир Путин призова НАТО да започне съществени преговори с цел предоставяне на Русия надеждни и дългосрочни гаранции за сигурност. Той уточни, че Москва има нужда именно от правни гаранции, тъй като по-рано западните колеги не са изпълнявали съответните си устни задължения. Както каза пред репортери прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, помощникът на Путин Юрий Ушаков е казал на съветника по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан, че Москва е готова незабавно да започне преговори по проектодокументи за гаранции за сигурност. Заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков ще представлява Русия на консултациите.

Превод и редакция: Юлиян Марков