Намиращият се във Франция, бившият ръководител на Bank Turan Alem (BTA Bank) Мухтар Аблязов, който се обяви за лидер на опозицията в Казахстан, заяви, че е призовал лидерите на САЩ и европейските страни да наложат санкции на азиатската държава. Той говори за това в интервю, публикувано в събота за италианския вестник Corriere della Sera, цитирано от TACC.

"Написах писма до президента на САЩ и всички лидери на европейски държави, за да поискам санкции срещу режима (властите на Казахстан – ТАСС)“, каза Аблязов, който беше осъден задочно за дълъг срок в Казахстан и Русия за няколко престъпления, включително измама, кражба и фалшификация.

Аблязов нарече сегашните протести в Казахстан спонтанни. Според него това е народна революция, с която външни сили нямат нищо общо. "Нашата страна не е Украйна, където други страни, като Полша, имат свои собствени интереси. Често говорим за Турция и нейната роля, но зад тези протести не стои западна сила", аргументира се той.

Срещу Аблязов са образувани наказателни дела в Русия, Казахстан и Украйна. Той беше обвинен в редица престъпления, включително измама, фалшификация, злоупотреба с власт. В Казахстан срещу него бе образувано дело през 2009 г., след което банкерът избяга от страната и беше обявен за международно издирване от Интерпол.

В Италия Аблязов стана известен през 2013 г., когато съпругата му и малката му дъщеря бяха арестувани във вила край Рим и депортирани в Казахстан. Този епизод едва не коства поста на тогавашния вътрешен министър Анджелино Алфано. Случаят на Алма Шалабаева (съпругата на Аблязов) се води лично от италианския външен министър Ема Бонино, която накрая успя да я върне в Италия.

През юли 2013 г. Аблязов беше арестуван във Франция. Русия и Украйна едновременно поискаха екстрадицията му, като беше даден приоритет на руското искане; през септември 2015 г., след две години и половина съдебно производство, френското правителство разпореди екстрадирането на обвиняемия в Русия. Защитата на Аблязов твърдеше, че делото срещу него е политически мотивирано, и обжалва пред френския Държавен съвет, който отмени заповедта за екстрадиция.

През 2017 г. Аблязов беше осъден задочно в Казахстан на 20 години затвор с конфискация на имущество. Той бе признат за виновен за създаване и ръководене на престъпна общност, присвояване на средства от БТА Банк и тяхното незаконно легализиране и злоупотреба с власт. През ноември 2018 г. съд в Казахстан осъди Аблязов задочно на доживотен затвор. Тогава той беше признат за виновен за организиране на убийството на бившия председател на борда на кредитната институция Ержан Татишев.

През декември 2020 г. Таганският съд в Москва постанови задочно присъда срещу Аблязов, председателя на борда на БТА Банк Роман Солодченко, както и техните подчинени Артур Трофимов, Игор Кононко, Татяна Параскевич, Анатолий Ерещенко и Александър Удовенко. Те са признати за виновни в извършване на престъпления по ч. 4 на чл. 159 от Наказателния кодекс на Руската федерация ("Измама“), алинея 3 на чл. 174.1 от Наказателния кодекс на Руската федерация (узаконяване на имущество, получено в резултат на извършване на престъпление), както и параграфи "а", "б" на алинея 3 на чл. 165 от Наказателния кодекс на Руската федерация (причиняване на особено големи щети чрез измама от организирана група)“.

Превод и редакция: Юлиян Марков