Миротворците, заедно с казахстанските правоохранителни органи, поеха контрола над летището в Алмати, заяви пред репортери генерал-майор Игор Конашенков, официален представител на руското министерство на отбраната, цитиран от TACC.

"До момента, съвместно с правоприлагащите органи на Република Казахстан, летището в Алма-Ата (руското и по-старо име на Алмати) е взето под пълен контрол“, каза Конашенков.

Той каза още, че миротворците на Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКБ), заедно със служителите на реда, поддържат закона и реда в Казахстан.

Според официалния представителя на военното ведомство, генералното консулство на Руската федерация, разположено в Алмати, и други важни обекти сега са под охрана.

Междувременно стана ясно, че генерал-полковник Андрей Сердюков, командир на Въздушно-десантните войски (ВДВ) на Русия е назначен за ръководител на мироопазващите сили на ОДКБ в Казахстан, което също бе съобщено от Конашенков.

"Всички военнослужещи от руския контингент са преминали специална подготовка и имат реален боен опит. Командирът на ВДВ генерал-полковник Андрей Сердюков е назначен да ръководи действията на мироопазващите сили на ОДКБ в Република Казахстан", каза той.

Според Конашенков руските мироопазващи сили включват части от 45-та отделна бригада от специалните части на ВДВ, 98-ма въздушно-десантна дивизия на ВДВ и 31-а отделна бригада на ВДВ.

В Казахстан има миротворци и от Беларус, Таджикистан, Киргизката република, а днес за там се отправят и 100 арменски военнослужещи.

Превод и редакция: Юлиян Марков