Руският външен министър Сергей Лавров ще се срещне в четвъртък с британския си колега Лиз Тръс, която пристигна в Москва на 9 февруари на двудневно работно посещение. Както се очаква, централни теми на разговорите ще бъдат руските предложения за гаранции за сигурност и ситуацията около Украйна, предава TACC.



Министърът на външните работи на Великобритания пристига в Русия за първи път от декември 2017 г., когато настоящият британски премиер Борис Джонсън заемаше тази длъжност. Особено символично е, че настоящата среща ще се състои на 10 февруари, когато Русия празнува Деня на дипломатическия работник: сега, повече от всякога, министрите са длъжни да покажат истинското изкуство на дипломацията, за да постигнат взаимно разбирателство в диаметър противоположни позиции, коментира ТАСС.



Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, коментирайки факта, че пътуването на британския външен министър Лиз Тръс в Москва съвпада с Деня на дипломатическия работник, нарече това посещение "подарък от англосаксонската дипломация за руската дипломация" за този празник.



"Разбираме, че това е подарък от англосаксонската дипломация за руската дипломация по случай Деня на дипломатическия работник, така че ще прекараме достойно нашия празник днес директно на работното място – в преговори с британските партньори“, каза тя в интервю за телевизионен канал "Россия-24".



Въпреки многобройните проблеми в двустранните отношения Русия е решена да търси начини за преодоляването им и разчита на конструктивен разговор между ръководителите на външните агенции. "Изхождаме от полезността на смислен диалог, особено след като говорим за партньори в Съвета за сигурност на ООН и Г-20“, отбеляза руското външно министерство в навечерието на посещението на Тръс.



Както руското външно министерство съобщи вчера, представители на медиите няма да могат да присъстват на разговорите поради тежката епидемична ситуация. Тези предпазни мерки не пораждат въпроси. Преди седмица и половина стана известно, че самата Тръс бе заразена с коронавирус, поради което не успя да придружи Борис Джонсън по време на пътуването му до Украйна.



Британският външен министър Лиз Тръс вече посети Московския държавен университет рано сутринта, предаде кореспондент на ТАСС.



Ръководителят на британското външното министерство ще се срещне с ректора на университета Виктор Садовничий. Според пресслужбата на Московския държавен университет страните ще обменят оценки за развитието на руско-британското научно и образователно сътрудничество и математическото образование.



Предвидена е и свободна дискусия под формата на въпроси и отговори с участието на директори и преподаватели на Специалния учебно-научен център (СУНЦ) на Московския държавен университет. Основните теми на предстоящата среща ще бъдат обсъждането на подходи към високо ниво на обучение по математика в средните училища, обмяната на опит в организирането на обучението на бъдещи математици и специалисти в IT сферата както в Московския държавен университет, така и в британските училища.

Превод и редакция: Юлиян Марков