Министерството на външните работи на Япония реши да повиши нивото на заплахата за територията на Украйна до максималното четвърто ниво и призовава своите граждани незабавно да напуснат територията на тази страна. Това съобщи японското външно министерство, цитирано от TACC.



Четвъртото ниво на опасност, според класификацията на японското външно министерство, съдържа призив за "незабавно напускане на територията“ на държавата и отказ от всякакви пътувания до тази страна. Японското външно министерство обясни решението си с "продължаващото нарастване на напрежението на украинско-руската граница". Министерството на външните работи на страната подчерта, че по-нататъшното развитие на ситуацията остава "непредвидимо, въпреки продължаващите дипломатически усилия", насочени към разрешаване на кризата.



Японското външно министерство също така отбеляза, че "в бъдеще не е изключено прекратяване на търговските полети“ между Япония и Украйна "в зависимост от развитието на ситуацията“. "Много държави също вече посъветваха своите граждани да напуснат територията на Украйна, това може да доведе до факта, че ще стане изключително трудно напускането на територията на страната с търговски авиокомпании поради липса на билети“, добави японското външно министерство, призовавайки японските граждани да напуснат Украйна възможно най-скоро.



Според японското правителство към кабинета на премиера Фумио Кишида е създаден и кризисен щаб, който ще събира и анализира информация за ситуацията около Украйна.



Превод и редакция: Юлиян Марков