Китайските власти вярват в нормализирането на ситуацията в Казахстан и подкрепят мерките на казахстанската страна за защита на обществената безопасност, предава кореспондентът на ТАСС в Пекин.

"Вярваме, че Казахстан ще успее да разреши възникналите проблеми, съобщиха от пресслужбата на китайското МВнР. "Китай подкрепя усилията на казахстанската страна за възстановяване на обществения ред“.

Както се отбелязва в изявлението, КНР и Казахстан са приятелски съседи, които насърчават всеобхватно стратегическо партньорство. "Подкрепяме усилията, насочени към осигуряване на безопасността на живота и материалното имущество на жителите на Казахстан, както и поддържане на стабилността в тази страна“, подчертаха от китайското външно министерство.

Протестите в Казахстан започнаха на 2 януари в градовете Жанаозен и Актау, Мангистауска област (югозападната част на страната), където жителите протестираха срещу високите цени на горивата. Два дни по-късно избухнаха бунтове в Алмати (югоизток), където полицията използва шокови гранати, за да разпръсне тълпата, както и в други градове, по-специално в Атирау, Актобе (запад), Уралск (северозапад), Тараз, Шимкент и Кизилорда (юг), Караганда (североизток) и Нур-Султан. Президентът Касим-Жомарт Токаев въведе извънредно положение за две седмици в областите Мангистау и Алмати, както и в Алмати и Нур-Султан. На 5 януари държавният глава разпусна правителството. Неговите членове продължават да изпълняват задълженията си до утвърждаването на новия състав на кабинета.

Превод и редакция: Иван Христов