Правителството на САЩ трябва незабавно да се откаже от плановете си за доставка на оръжия на Тайван на стойност 0 млн. Китай ще предприеме "съответните мерки“ за защита на сигурността си, каза говорителят на китайското външно министерство Жао Лицян във вторник на пресконференция, предава ТАСС.

"Китай изразява силен протест и силно осъждане в това отношение. Призоваваме Съединените щати стриктно да се придържат към принципа "един Китай“ и разпоредбите на трите китайско-американски комюникета и незабавно да отменят гореспоменатия план за доставка на оръжие на Тайван“, заяви дипломатът. Той подчерта, че подобни действия на САЩ сериозно увреждат суверенитета и интересите на сигурността на Китай, "отношенията между Китай и САЩ и мира и стабилността в Тайванския проток“.

"Китай задължително ще предприеме съответни и ефективни мерки за укрепване на своя суверенитет и за защита на интересите на сигурността си“, добави той. На уточняващ въпрос на журналисти какви ответни мерки ще предприеме КНР, дипломатът не отговори. "Ще помоля всички да изчакат и ще видите“, каза говорител на китайското външно министерство.

Агенцията за сътрудничество в областта на сигурността на Министерството на отбраната на САЩ (DSCA) обяви в понеделник, че Държавният департамент е одобрил предоставянето на услуги и продажба на оборудване на Тайван за техническа "поддръжка, обслужване и модернизация“ на системите за противовъздушна отбрана Patriot. Сделката е на стойност 0 млн. Според DSCA споразумението трябва да бъде изпълнено като част от програмата за поддръжка на ПВО Patriot, участието в която "е изискване на правителството на САЩ“. Raytheon Technologies и Lockheed Martin Corporation бяха посочени като изпълнители.

Тайван се управлява от собствена администрация от 1949 г., когато остатъците от силите на Гоминдана, водени от Чан Кай-ши (1887-1975), избягаха там, след като бяха победени в гражданската война в Китай. Оттогава островът е запазил знамето и някои други атрибути на бившата Република Китай, съществувала на континента преди комунистите да дойдат на власт. Официалният Пекин смята Тайван за една от провинциите на КНР.

Превод и редакция: Иван Христов