Авиокомпанията "Украински международни авиолинии" (UIA) започнаха да извеждат самолетите си в чужбина по искане на техните лизингодатели. Това се случва на фона на разпространяваната в медиите информация за намерението на застрахователните компании да спрат да покриват рискове при прелитане над Украйна поради изостряне на ситуацията в страната, предаде сайтът avianews.com., цитиран от TACC

Впоследствие на сайта на UIA се появи официален коментар за настоящата ситуация. "Във връзка с външнополитическата ситуация Ukraine International Airlines получи официално съобщение от застрахователните компании за прекратяване на застраховката на самолети за полети във въздушното пространство на Украйна“, се казва в изявлението.

В тази връзка, според пресслужбата, "UIA, по искане на наемодателите, изпраща пет самолета Boeing 737-800 в Испания, като запазва други самолети от флота на компанията, както и два самолета на авиокомпанията, които се изпращат за редовна поддръжка на двигателите до Белград. Според сайта на UIA флотът й включва 25 самолета.

Превод и редакция: Юлиян Марков